vrijdag 27 april 2012

Landelijke Monitor Werk, Inkomen en Zorg 2012


Door : Cisca van Bommel



Op dinsdag 17 april is door FNV Lokaal Rotterdam, bij monde van `henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, in het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel de Landelijke Monitor Werk, Zorg en Inkomen 2012 aangeboden aan wethouder Marco Forijn (PvdA) van Werk, Inkomen en Zorg. Dit rapport is het resultaat van een tweejaarlijks onderzoek onder de Nederlandse Gemeenten en geeft de stand van zaken weer op het gebied van het sociale beleid t.a.v. de mensen met een laag inkomen. Hiertoe behoren de mensen in de Wajong en de WSW (Sociale Werkvoorziening), mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die voor hun inkomen een beroep moeten doen op de Wet Werk en Bijstand en mensen die hun salaris verdienen aan de rafelrand van de samenleving, de zogeheten 'werkende aren'.



Na een korte inleiding van Pim Smit, regiobestuurder van FNV Bondgenoten, is de Landelijke Monitor door Henk van der Kolk gepresenteerd en aan wethouder Florijn overhandigd. Ondanks dat Rotterdam een veel betere score had kunnen behalen, reageerde Florijn positief.



“In een vorige functie in Leeuwarden heb ik de Lokale Monitor enkele jaren geleden al eens in ontvangst mogen nemen. Een mooie aanleiding om met elkaar in gesprek te komen. Het vormt de thermometer in de organisatie en het geeft een aantal trends weer. V.w.b. de ontwikkelingen op sociaal gebied deel ik jullie zorg. We voeren inmiddels armoededebatten in Rotterdam. Het blijkt dat 3% van het armoedebeleid wordt beïnvloed door Gemeentelijk beleid, terwijl 20% wordt beinvloed door overheidsbeleid. De relevantie zit nou juist in die 3%. Ik deel ook jullie zorg om de schulden. Vroeger waren het alleen de minima die met schulden geconfronteerd werden. Tegenwoordig zijn het ook de mensen met een deeltijdbaan en de middengroepen. Rotterdam doet niet mee aan een half jaar werken met behoud van uitkering. Wij hanteren één maand als maximum. Ook hebben wij bij de aanbesteding van de thuiszorg een bodemtarief van € 19,- voor eenvoudige- en € 22,- voor complexere zorg bedongen. Ik ben een tegenstander van het Financieel Arrangement en daarom heeft Rotterdam ook het Bestuursakkoord niet getekend. Verder heb ik bezwaar tegen de Huishoudtoets bij mensen die gebruik moeten maken van de Wet Werk en Bijstand. Ik treed graag op korte termijn in overleg met FNV Lokaal Rotterdam om te laten zien waar wij in Rotterdam mee bezig zijn, o.a. met onze activiteiten t.a.v. het werken in het Westland”.



Henk van der Kolk bedankte de wethouder voor het in ontvangst nemen van de Lokale Monitor. Pieter Visser, woordvoerder Sociale Zekerheid van FNV Lokaal Rotterdam, sprek als laatste en zei onder meer dat de gemeente Rotterdam intelligenter zal moeten omgaan met het weinige geld dat voor Sociale Zekerheid en Zorg & Welzijn beschikbaar is en niet 'dom en bot' zoals in de kaderbrief 2011 die FNV Lokaal Rotterdam in een persbericht vorig jaar een 'kaalslagbrief' heeft genoemd. Wel zegde hij toe de uitgestoken hand van de wethouder te aanvaarden en het vorig jaar opgeschorte overleg met de Gemeente Rotterdam te willen hervatten






Geen opmerkingen: